Finaforte-logo

Bedrijfsovername financieren

Het is onwaarschijnlijk dat je de volledige overnameprijs vooraf kunt betalen als je een bedrijf overneemt. Vaak overweeg je hulp van een bank om de koop te financieren, maar er zijn ook veel andere opties beschikbaar voor een bedrijfsovername financieren.

De prijs van het kopen van een bedrijf

Voor het kopen en overnemen van een bedrijf is vaak een bepaald bedrag nodig. Je kunt ook meer geld nodig hebben om te investeren in zaken als activa, goodwill, mensen of nieuwe ideeën. Denk bovendien aan de kosten voor een adviseur, accountant (voor bijvoorbeeld boekenonderzoek), advocaat (voor contracten en overeenkomsten) en notaris. Je zult elders terecht moeten voor financiering als je zelf niet genoeg middelen hebt.

Welke opties zijn er voor een bedrijfsovername financieren?

Van eigen geld tot een banklening tot crowdsourcing en overheidssteun. Een bedrijfsovername financieren kan op verschillende manieren. Om de transactie uitvoerbaar te maken heb je vaak een combinatie van financieringen nodig. De belangrijkste keuzes zijn je eigen geld, de lening, de financiering van de verkoper, geld van familieleden en geld ontvangen van een investeerder. 

Eigen geld

Het is voordelig om de bedrijfsovername met eigen geld te financieren als je de keuze hebt. Je hoeft dan geen rente te betalen. Als je bijvoorbeeld besluit om 60% van de aankoopprijs zelf te betalen, is het financieren van het resterende bedrag vaak gemakkelijker en voordeliger. Voor andere financiers is het meebrengen van eigen geld vaak vereist.

Een lening

Je kunt de bank benaderen om een lening of andere kredietvorm aan te vragen voor de financiering van een bedrijfsovername. Je moet rekening houden met een aantal factoren tijdens het verkrijgen van een zakelijke lening voor bedrijfsaankoop. Zo voert elke bank een risicoanalyse uit om het risico en de succeskans te bepalen. Daarbij worden het bedrijf, je achtergrond als ondernemer en je doel en plan nauwkeurig onderzocht. Ze houden ook rekening met marktveranderingen en met eventuele inbreng van contant geld door de verkoper en door jou. Het risico en de rente van de lening zullen lager zijn naarmate er meer zekerheid is voor de bank.

Kopersfinanciering

Je hebt ook de mogelijkheid om de huidige eigenaar van het bedrijf te vragen om een gedeeltelijke cofinanciering van de overname. In de praktijk komt dit vrij vaak voor om een aankoop te kunnen doen. Je kunt dit op een aantal manieren doen, zoals door het bedrijf geleidelijk over te nemen, door een achtergestelde lening te krijgen van de verkoper , door een recht op winst of earn-out regeling vast te stellen of door het gebouw voor het bedrijf te huren en vervolgens te kopen. Een schenking is ook mogelijk. 

Geld van familieleden

Het spaargeld van familie, vrienden en andere bekenden is een andere bron van geld waar je na overname toegang toe hebt. Deze leningen worden vaak gebruikt voor bedrijfsaankopen, vooral bij het uitkopen van het familiebedrijf van een familielid.

Geld van een investeerder

De deur van een niet-geïdentificeerde investeerder kan worden aangesproken als extra financieringsbron voor bedrijfsaankoop. Omdat ze vaak voormalige bedrijfseigenaren zijn, brengen informele investeerders niet alleen geld in, maar ook een schat aan kennis en ervaring.

Tip: Finaforte.nl