088- 792 88 70 info@di-company.nl

Ministerie van Buitenlandse Zaken – Gerichte acties sorteren effect voor diversiteit

Logo Minbuza

Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt al enige jaren samen met Opportunity Advies (tegenwoordig D&I Company) om het vrouwelijk talent binnen het ministerie te versterken en te ondersteunen in hun loopbaan. In kader van het diversiteitbeleid is het programma ‘Van Talent naar Topvrouw succesvol ingezet in de vorm van een speciaal interdepartementaal programma.

Cobi de Kort, Adviseur Leren en Ontwikkelen:

“We constateerden dat enkele vrouwen in leidinggevende posities zich na een korte tijd toch weer terugtrokken. Door deel te nemen aan het programma ‘Van Talent naar Topvrouw’ laten wij geselecteerde vrouwelijke medewerkers bewust nadenken over hun toekomst, voordat zij een volgende stap in hun carrière nemen.”

Het belang van diversiteit bij het ministerie

Als ogen, oren en stem van Nederland in het buitenland is het ministerie van Buitenlandse Zaken in de hele wereld actief. In overleg met andere ministeries geeft BuZa o.a. vorm aan het Europa van de toekomst en behartigt het departement de internationale betrekkingen. Daarnaast zetten zij zich in om conflicten, armoede en onrecht te bestrijden en behartigen de belangen van Nederlanders in het buitenland. Het ministerie maakt deel uit van de Rijksoverheid en wil daarom in haar personeelsbestand de Nederlandse samenleving weerspiegeld zien. Het ministerie heeft de overtuiging dat een divers personeelsbestand en een inclusieve organisatiecultuur leiden tot betere resultaten, een frisse blik en innovatieve ideeën. De organisatie streeft dan ook naar een inclusieve werkcultuur waarin divers talent wordt (h)erkend en benut.

Eén van de speerpunten in het diversiteitsbeleid is dat er in 2017 ten minste 30% vrouwen in de hoogste leidinggevende functies werkzaam moet zijn. Daarom is o.a. het programma ‘Van Talent naar Topvrouw’ van Opportunity Advies (tegenwoordig D&I Company) ingezet. Deze leergang ontwikkelden we voor het departement in-company en is op maat gemaakt en uitgevoerd door deskundige en ervaren trainers Sandra Doelman en Hélène Borgman.

Resultaten

Jessica de Lannoy, Senior Adviseur Beleid en Advies, vertelt na de afronding van dit programma: “Waar vrouwen vroeger terughoudend waren in het aangeven van hun ambities, zien wij dat ze nu bewuster een keuze maken omdat ze meer inzicht hebben in hun persoonlijke drijfveren. Voor sommige betekent dit dat zij explicieter hun ambities kenbaar maken en naar voren stappen. Gerichte interventies, zoals dit empowermentprogramma dragen bij aan het realiseren van onze ambities.”

Cobi de Kort, Adviseur Leren en Ontwikkelen: “De mix van harde en zachte componenten in de trainingen – o.a. onderhandeltechnieken versus authenticiteit – ervaarden de deelnemers als erg prettig en effectief”. Bovendien: doordat de deelnemers stilstaan bij hun eigen sterktes en hun ambities en hun gedragsrepertoire verbreden, kunnen zij de keuze voor een volgende loopbaanstap beter en bewuster maken.

De deelnemers ervaren als belangrijke meerwaarde onder andere: “Leren over jezelf, je eigen gedrag, ervaring delen met anderen: plezier van herkenning” en “Tijd nemen om met elkaar te reflecteren, stil te staan bij je doelen en gedragsinterventies en opties hoe je doelen te bereiken.“